Diyarbakır’ın kaybolmaya yüz tutmuş yemek mutfak kültürü
Diyarbakır’ın kaybolmaya yüz tutmuş yemek mutfak kültürü
Bu kez yolumuz Diyarbakır’da.
Türkiye’nin en geniş en lezzetli mutfağında
Diyarbakır Kent Müzesi CEMİLPAŞA KONAĞI’na
konuk olduk.
Şimdi sıra geldi konuk olduğum müze evinde eski Diyarbekir,
yani Diyarbakır’a.
Binlerce yıl
Türk,
Kürt,
Ermeni,
Süryani,
Yahudi ve
Arap halklarıyla iç içe yaşayan Diyarbakır’da;
kültürlerin bir araya gelişinden doğan çok özel bir mutfak vardır.
Sizi bu mutfakta ağırlamadan önce mutlaka DİYARBAKIR şarkılarını bir dinleyin deriz.
Diyarbakır’lılar Diyarbakır’ı özler, gitmeyenler belki de gitmek ister diye.
Bu günkü DİYARBAKIR ‘a has bir yemek olan AYVALI KAVURMA ve tatlı olarak da tuzsuz bademli SÜTLÜ NURİYE ‘yi tatmak nasip oldu .
Yemeğin tadını hiç sormayın !!!!
kendiniz mutlaka tadın !!!
Onun lezzetini biz anlatamayız, bizleri bırakın da bizi davet eden çok değerli ve bir okadar da mesleğini nakış işlercesine hassas ve bilinçli yapan müze müdürü Ercan Alpay bey bile o tarihsel dokulara değinerek anlatımları bile o lezzeti anlatmaya yetmez!!!
Belki sizlerde bizim gibi o lezzetin tadına varma şansına nail olabilirsiniz kimbilir?
Nasip!!!
Bu tür kültürel etkinliklerin DİYARBAKIR ‘a katacağı katkıyı matematiksel hesap ile anlatmak ve yazıya dökmek gerekirse;
Kültürel geçmiş ;
Geleceği aydınlatır!!! Derim..
Bize anlatılan ve günümüzde yok sayılacak kadar az kişinin yaptığı Yemek isimlerini listelemek ve kesinlikle tadılması gereken ;
~kibe- mumbar dolması
~ serbizer
~kaburga dolması
~duvaklı pilav
~nardan aşı
~pıçıkli
~hilorik aşı
~meftune
~elma düzmesi
~habenisk
Ve daha sayamadıkları lezzetleri mutlaka yemeli , bir sonraki jenerasyona da tarih kitaplarındaki bilgi olarak değil de yapacak aşçılar yetiştirilmelidir….
Cihat TOPRAK
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR
KURUMSAL BİLGİLER
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Türkiye'nin En Kapsamlı Haber Portalı - Güncel ve Tarafsız Haberler İçin Her Gün Ziyaret Ediniz.