Anlı, Viyana’da sokağa çıkma yasaklarını anlattı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Erkan Erenci, Kreisky Forum ve NOW İnisiyatifi tarafından Viyana’da gerçekleştirilen konferansa katıldı. İtalya, Yunanistan, Ürdün, Lübnan’dan belediyelerin de katıldığı konferansın oturumunda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Halepçe’de 1990’lı yıllarda yaşanan zorunlu göçten, Şengal ve Kobani’deki çatışmalara kadar Kürtlerin yaşadığı göç dalgasını anlatarak konuşmasına başladı. Anlı, Avrupa Birliği’nin sadece merkezi hükümetlerle değil; yerel yönetimlerle de işbirliği kurarak bu krizi aşabileceğine dikkat çekti.
HÜKÜMETİN MÜLTECİ POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ
Hükümetin mülteci politikasını eleştiren Anlı, Şengal ve Kobane’den gelen Kürtler için merkezi hükümetten ve Avrupa Birliği’nden destek almadan yerel dinamiklerle krizin nasıl aşıldığını anlattı. Halk dayanışması, STK’ler ve belediyelerin örgütlediği kampanyayla, Kobane’den gelen 170 bin kişinin göç krizinin üstesinden gelindiğini vurgulayan Anlı, Şengal’den gelen Ezidiler için de Diyarbakır halkının seferber olduğunun altını çizdi. Anlı, “Bizim için temel perspektif, mülteci sorununun önüne geçilmesi adına silahlı çatışmaların en başından önlenmesi, demokrasi ile siyasi sorunların aşılması; Kürtlerin, Arapların, Hıristiyanların, Musevilerin, Asurilerin birlikte yaşayabilmesidir.” dedi.
SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARININ YARATTIĞI SONUÇLARI ANLATTI
Avusturya ulusal kanallarının da yoğun ilgi gösterdiği konferansta Anlı, Türkiye’de Kürt meselesinin çözülmemiş olmasından kaynaklı çatışmalara ve bunun ortaya çıkardığı göç dalgasına değindi. Sur’da 50 günden fazla bir süredir devam eden sokağa çıkma yasağının yarattığı sonuçları aktaran Anlı, çatışmaların artması durumunda Avrupa’ya göç dalgasının devam edeceğini belirtti.
AB’NİN SESSİZ KALMASINI ELEŞTİRDİ
Avrupa Birliği’nin göçmen krizi nedeniyle bölgede işlenen insan hakları ihlallerine sessiz kalmasını eleştiren Eş Başkan Anlı, “Son yıllarda hep göç etmek zorunda kalanları destekleyen Diyarbakır ve bölge halkı, devletin güvenlikçi politikaları nedeniyle yardıma ve desteğe ihtiyaç duyar hale geldi.” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Erkan Erenci ise Şengal-Fidanlık Kampının kurulma sürecini ve DAİŞ çetelerinin katliamlarından zorlukla kurtulan Ezidilerin yaşadığı travmaları aşmaları için yapılan psiko-destek çalışmalarını anlattı. Mülteci kriziyle ilgili konferansta ortaya konan perspektiflerin AGİT Akdeniz Diyalogu’nun 2016 yılı liderliğini devralacak olan Avusturya hükümetinin göçmen politikasını belirlemesi bekleniyor.
KÜRT MESELESİ OTURUMU YAPILACAK
Bu arada Diyarbakır ve çevre illerde yaşanan çatışmalar nedeniyle ortaya çıkan insani durumun aciliyetine dikkat çekilen toplantıda, konferansın ilerleyen saatlerinde Kürt Meselesi Oturumu yapılmasına karar verildi. Öte yandan toplantıda Traiskirchen Deklarasyonu ile Avrupa’nın göçmen krizi politikasını belirleyecek temel çerçeve metinlerinden birisinin ortaya çıkması ve imzalanması bekleniyor.
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR