UNESCO yarın Sur’u ele alacak
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın katılımıyla İstanbul’da başlayan UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı’nın yarın yapılacak oturumunda, Dünya Miras Komitesi’nin Sur’la ilgili kaleme aldığı karar taslağının görüşülmesi bekleniyor.
KIŞANAK DA KATILDI
UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, UNESCO Genel Direketörü Irina Bokova, birçok ülkeden UNESCO temsilcisi ve yerel yöneticinin hazır bulunduğu toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Kültürel Miras Daire Başkanı Nevin Soyukaya ve Kültürel Mirastan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Necati Pirinççioğlu da katıldı. Toplantı, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’nın, dünya mirasının ve kültürel çeşitliliğin saldırı altında olduğunu belirten etkili konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından Genel Kurul, gündemdeki konuları görüşmeye başladı. Genel Kurulun, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi ve kültürel yapılardaki tahribat ile ilgili görüşmeyi yarın (13 Temmuz Çarşamba) yapması bekleniyor.
DÜNYA MİRAS KOMİTESİ BAKANLIKTAN DÖRT KEZ BİLGİ İSTEMİŞ
UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 27 Haziran’da Fransa’da yaptığı hazırlık toplantısında, İstanbul’da yapılacak toplantıya sunulmak üzere Sur’la ilgili bir karar taslağı hazırladığı, bu taslağın yarın görüşüleceği belirtiliyor. Karar taslağında, Sur’a ilişkin mevcut durum, Bakanlığın verdiği cevap, analiz raporu sonuçları ile yapılması gerekenler sıralanıyor. Karar taslağında, UNESCO’nun Sur’la ilgili dört defa Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı yazarak mevcut duruma ilişkin bilgi istediği, çıkan haberlerin doğruluğunu sorduğu; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ise ancak 11 Mayıs 2016’da UNESCO’ya cevap verdiği belirtiliyor.
UNESCO karar taslağında, Suriçi’nde belli sayıda tarihi binalarda ve anıtsal yapılarda tahribat olduğu vurgulanarak, “Varlığın gelecekte daha fazla tahribat görmeyip korunması için sorumlu yetkililerin tüm önlemleri alması tavsiye edilmektedir. Ayrıca sorumlu yetkililer varlığın ve tampon bölgesinin korunma durumuna ilişkin geniş kapsamlı bir hasar tespit yapmasına tavsiye etmektedir.” deniliyor. Taslakta, bu tespit sonuçlarının Dünya Miras Merkezi ve onun danışma kurullarına sunulması gerektiği de vurgulanıyor. Komite tarafından bir diğer tavsiye de karar taslağında şu şekilde yer alıyor: “Varlık üzerindeki tehditlerin doğası ve çapını değerlendirme ve alınması gereken uygun önlemlerin önerebilme amaçlı Dünya Miras Merkezi/Danışma Kurullarından bir reaktif izleme misyonunu davet edilmesi.” Karar taslağında, “Ayrıyeten devlet tarafından Dünya Miras Merkezi’ne 1 Şubat 2017 tarihine kadar varlığın korunma durumuna ilişkin bir güncellenmiş raporun sunulmasını ve Dünya Miras Komitesince 2017 yılında gerçekleştirilecek 41. oturumunda incelenmesi için yukarıda belirtilenleri uygulamasını talep etmektedir.” deniliyor.
YARIN ELE ALINACAK
Genel kurulun yarın yapılacak olan oturumunda yukarda ayrıntılarını verdiğimiz karar taslağı ele alınacak. Söz konusu karar taslağı hakkında bazı değişiklik önerilerinin gündeme gelmesi ve değişikliklerle birlikte kabul edilmesi bekleniyor.
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR