‘Sur eylem planı’ Meclis gündeminde
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, “Sur İlçesi Eylem Planı” adı altında ilçede sürdürülen yıkımı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu. Yiğitalp, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önerge ile Bakan Özhaseki’ye hazırlanan plan ile ilgili kimi önemli sorular yöneltti. Yapılan bütün yıkımların önceden planlandığı belirtilen önergede Yiğitalp, “Bakanlığınız yetkilileri tarafından ‘Sur İlçesi Eylem Planı’ ile ilgili basına yapılan açıklamalarda Sur içi ile ilgili yapılan çalışmaların bugünün çalışmaları değil, çok daha öncesine dayanan çalışmalar olduğu beyan edilmiştir” hatırlatmasında bulundu.
Yiğitalp’in Bakan Özhaseki tarafından cevaplandırılması istediği sorular şöyle:
* Bakanlığınız tarafından açıklanan Sur İlçesi Eylem Planı ne zaman yapılmıştır?
* Eylem planı yapılırken hangi kurum ve sivil toplum örgütleri ile görüşülmüştür?
* Eylem planı hazırlanırken yerel yönetimler ile görüşülmüş müdür?
* Eylem planı hazırlanırken bölge halkının görüşleri alınmış mıdır?
* Hala yasaklı olan bölgeler de dâhil olmak üzere bölgedeki hasar tespiti yapılmış mıdır? Yapılmış ise sonuçları nedir?
* Sur içinde yapılacak olan yeni yapılaşma projelerinin ihaleleri ne zaman yapılmıştır? İhalelerin usulü nasıl belirlenmiştir? Bu ihaleleri hangi şirketler almıştır?
* Hali hazırda bahsettiğiniz eylem planına istinaden yapılacak olan yeni yapılaşma ile bölge sakinlerinden ne kadarı taşınmak zorunda kalacaktır?
* Bahsedilen eylem planına göre evlerine dönemeyecek olan yurttaşların durumu ne olacaktır?
BAKAN ÖZHASEKİ AÇIKLAMIŞTI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının resmi internet sitesinde 11 Haziran’da yapılan açıklamada, Sur ilçesinde yaşananların ardından hazırlanan eylem planı kamuoyu ile paylaşılmıştı. Diyarbakır’da düzenlenen “Sur Eyle Planı Bilgilendirme Toplantısı” nda yaptığı konuşmada çalışmalar bittikten sonra Sur’un Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri olacağını söylemişti. Bakan Özhaseki, yapılarda ahşap ve bazalt taşı kullanılacağını kaydederek, Koruma Amaçlı İmar Planı’nda 2 kattan fazlaya izin verilmediğini, TOKİ’nin 10 katlı evler yapmayacağını, tarihi dokuya uygun en fazla 2 katlı evler yapılacağını söyledi.
Hasar gören tarihi yapıların elden geçirileceğini ve aslı korunarak restore edileceğini ifade eden Bakan Özhaseki, yıkılmak zorunda kalan evlerle ilgili görüşmeye başlayacaklarını, buna ilişkin alternatifler sunulacağını aktararak şu ifadeleri kullanmıştı: “Vatandaşların zararlarının giderilecek, sorunlarının çözümü için bürolar kurulacak. Zaman içerisinde adalar oluşturulacak. Bunlara gençlik ve kadın merkezleri gibi yapılar yapılacak. Yörenin mimari özelliklerine uygun projeler hazırlanıyor. Mahalle mantığı içerisinde her türlü sosyal donatı bulunacak. Sur ilçesinde para kazanma mantığı hiç yok. Türkiye’nin iftihar edeceği bir yer olsun, plana uygun yapalım, herkes burayı görmeye gelsin. Bu amaçla sonuna kadar çalışacağız. Adalar boşaldıkça etap etap girerek mahalle oluşumlarını sağlamak istiyoruz.”
EVLER BİLİNÇLİ OLARAK TAHRİP EDİLDİ
Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi avukat Nuray Özdoğan ise, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Sur, Silopi ve Cizre gibi yerlerde özel harekat polislerinin binaları özel olarak hedef alarak kullanılmaz hale getirdiğini gözlemlediklerini belirterek, bölgelerdeki yıkımın politik olarak önceden planlandığını ileri sürdü. Özdoğan, “Şiddet yolu ile yerinden etme politikasının uygulandığı, insanların evlerini terke zorlandığı, evlere geri dönüşü olanaksızlaştırma amaçlı evlerin bilinçli olarak tahrip edildiği ve Sur ve Silopi için alınan bu kararın alt yapısının bu şekilde oluşturulduğu anlaşılmaktadır” dedi.
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR