Êzidîleri tedavi edilmiyor iddiası
Diyarbakır Fidanlık Kampı’nda kalan Êzidîlerin yaşadıkları sağlık sorunlarına ilişkin düzenlenen toplantıda, kampta kalan ağır hasta konumundaki 129 Êzidî’nin hastanelerden geri çevrildiği ve tedavi edilmediği iddia edildi
Diyarbakır’ın Merkez Yenişehir Belediyesi’ne bağlı Fidanlık Kampı alanında kalan Êzidîlerin yaşadığı sağlık sorunlarına ilişkin Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK) basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Diyarbakır Tabipler Odası, DTK Sağlık Meclisi, SES Diyarbakır Şubesi, DBP ve HDP yöneticilerinin yanı sıra Êzidî Kampı’nda sağlık sorunları yaşayan çok sayıda yurttaş katıldı. Kürtçe hazırlanan metni Feleknas Uca, Türkçesini ise DTK Sağlık Meclisi üyesi Sertaç Okay okudu.
“CİDDİ TRAVMALAR TESPİT ETMİŞTİK”
3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de IŞİD soykırımına maruz kaldıktan sonra binlerce Êzidî’nin Diyarbakır, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt, Mardin ve Batman’a geldiğini dile getiren DTK Sağlık Meclisi üyesi Sertaç Okay, saldırıların ardından Diyarbakır’a yaklaşık 5 bin Êzidî’nin geldiğini şimdi ise kampta bin 250 kişinin kaldığını söyledi. Okay, “Êzidîler Türkiye’de ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldılar. Bu sorunların başında sağlık sorunları gelmektedir. Bu kamplarda daha önce de yaptığımız görüşmeler sonucunda kadınların kaygı ve güvensizlik, nefret, öfke, gece uyumakta zorluk çekme gibi ciddi bir travma ile karşı karşıya olduklarını tespit etmiştik” dedi.
“KAMPTA 129 AĞIR HASTA VAR”
Çok sayıda Êzidî’nin 2 yıldır Türkiye’de yaşadığı halde, “mülteci”, “misafir” ve “sığınmacı” gibi herhangi bir statüye sahip olmadığı için sağlık hizmetlerinin tamamından yoksun kaldığını ileri süren Okay, Fidanlık Kampı’nda yaşayan Êzidîlerin tanı, teşhis, tedavi ve operasyonel aşamaların hiçbirinden faydalanamadığını ileri sürdü. Çok sayıda ağır hastanın kentteki hastanelere kaldırıldığını ancak hiçbir hastanenin tedavi hizmeti sunmadığını iddia eden Okay, “Hala kampta 5 kanser hastası, 15 kalp hastası, 24 diyabet hastası, 9 astım hastası, 34 tansiyon hastası, 42 eklem ağrıları hastası bulunmaktadır. Kronik hastalıklara yakalanmış çok sayıda kişinin hayati tehlikesi devam etmektedir. Yine gözünü kaybetme riski ile karşı karşıya kalan birçok kişi tedavi olmayı beklemektedir. Hastalar bugün aramızda kendilerinden karşılaştıkları sorunları dinleyeceğiz. Bu sorunlar özellikle son bir aydır basına yansımıştır” diye konuştu.
‘ÊZİDÎLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMÜYOR’
Suriyeli sığınmacıların sağlık hizmetlerinden yararlanabildiğini hatta hükümetin vatandaşlık vermeyi planladığını anlatan Okay, ancak Êzidîlerin sağlık sorunlarını çözmediğini dile getirdi. Okay, AKP hükümetine “Êzidîler ile Suriyeli sığınmacılar arasındaki fark nedir? şeklinde seslendi. Hükümetin bu uygulamaları ile sığınmacılara çifte standart uyguladığını savunan Okay, “Hükümet bir an önce bu politikalarına son vermelidir. Diyarbakır Fidanlık kampında kalan Êzidî hastalar bir an önce tedavi altına alınmalıdır” dedi.
“HASTANELERDE TEDAVİ EDİLMİYORUZ”
Kampta sağlık sorunları yaşayan kalp hastası Mamê Anter (66), geldiği günden bu yana Türkiye’de yaşadıkları sağlık sorunlarında hastanelerde tedavi edilmediklerini iddia etti. Şengal’den geldikleri günden beri sağlık konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını dile getiren Anter, ayrımcılık yapılmadan tedavi edilmek istediğini kaydetti. Gözleri görmeyen İlyas Xelep (65) ise gözlerindeki hastalığın ilerlemesine rağmen hiçbir şekilde tedavi edilmediğini ileri sürdü. Xelep, sağlık sorunlarının çözülmesini istedi. Konuşmaların ardından toplantı sona erdi.
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR