Dolar : Alış : 4.6073 / Satış : 4.6156
Euro : Alış : 5.3881 / Satış : 5.3978
HAVA DURUMU

Diyarbakir30°CGök Gürültülü Sağanak Yağışlı

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 21 Kategoride 14253 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Aslan: “Masumiyet karinesi gözetiliyor”

Tweet
29 Eylül 2016 - 11.173 kez okunmuş
Ana Sayfa » Eğitim»Aslan: “Masumiyet karinesi gözetiliyor”

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, Milli Eğitim Bakanlığı’nca açığa alınan 4 bin 313 öğretmen ile ilgili soruşturmanın büyük bir titizlikle yürütüldüğüne işaret ederek, en kısa sürede soruşturmaların tamamlanarak, öğretmenlerin büyük bir bölümünün görevine iade edileceğini söyledi. Bakanlığın, masumiyet karinesi gözetilerek, soruşturmayı sürdürdüğüne değinen Aslan, “Herhangi bir suçu olmayan öğretmenimizin hiç korkmasına gerek yok. Açığa alınma görevden alınma değildir. Açığa alma bir ön tedbirdir” diye konuştu. Aslan, FETÖ terör örgütüne ait 14 okulun, Diyarbakır’daki eğitim-öğretime kazandırılmasıyla birlikte okul açığının bir nebze de olsa kapatıldığına işaret etti.

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, geçtiğimiz hafta başlayan 2016-2017 eğitim öğretim sezonunu, açığa alınan öğretmenlerin durumunu, FETÖ Terör örgütüne ait okulların devrini Yenigün Gazetesi’ne değerlendirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nca açığa alınan 4 bin 313 öğretmen ile ilgili soruşturmanın büyük bir titizlikle yürütüldüğüne işaret eden Aslan, masumiyet karinesi gözetilerek, soruşturmaların sürdürüldüğünü, çok sayıda öğretmenin en kısa sürede görevlerine iade edileceğini söyledi

İşte, Milli Eğitim Müdürü Aslan ile yaptığımız röportajın detayları;

Açığa alınan 4 bin 313 öğretmenin soruşturması ne durumda? İdari soruşturma ne aşamada?

SORUŞTURMADA MASUMİYET KARİNESİ GÖZETİLİYOR

Öğretmenlerimizle ilgili daha önceden kendilerinin de bildiği gibi eylemlere katıldıklarından dolayı Bakanlık Müfettişlerimiz tarafından bir incelemeye tabi tutuldular. Bakanlık müfettişlerimiz tarafından öğretmenlerimizin ifadeleri alındı. Son süreçte Bakanlığımızın tasarrufudur. Öğretmenlerimizin bir kısmı açığa alındı. Açığa alınan öğretmenlerimizle ilgili Bakanlığımız çok titiz bir çalışma yapıyor. Yani masumiyet karidesine göre hareket edilerek, titiz bir çalışma yapılıyor. Bakanlığımızın çalışmaları devam ediyor. Bakanlık müfettişlerimizin yaptığı soruşturmalar sonucunda bu öğretmenlerle ilgili bilgi ve belgeler var. Şuanda Bakanlığımız gece-gündüz çalışıyor. Masumiyet karidesi elbet teki yetkililerimiz tarafından gözetilerek, bu işlemler devam ediyor.

MASUM ÖĞRETMENLERİMİZİN ENDİŞE DUYMASINA GEREK YOK

Herhangi bir suçu olmayan öğretmenimizin hiç korkmasına gerek yok. Açığa alınma görevden alınma değildir. Açığa alma bir ön tedbirdir. Araştırmak için ön tedbirdir. Dolayısıyla bu alınan hiçbir arkadaşımız ‘ya ben suçsuzum, ama mağdur edilir miyim?’ endişesine kapılmaması lazım. Gerçekten Bakanlığımız çok ince eleyip, sık dokuyor. Süreci Milli Eğitim Bakanlığımız yürüttüğü için süreç hakkında bir bilgi veremeyeceğim.

ÖĞRETMEN TARAFSIZDIR, ÖYLE OLMALI

Milli Eğitim Müdürü olarak gönlüm şunu arz eder; benim 20 bin öğretmenimin hiçbirisi böyle bir hareketin içerisinde olmamalı. Var demiyorum. Hiç kimse suçsuz olduğu halde suçlu ilan edilemeyeceği için. Ama öğretmen tarafsızdır. Tarafsızlık ilkesine yemin etmiştir. Milli Eğitimin temel amaçlarında ‘Öğretmen Milli ve manevi değerlerine bağlı nesiller yetiştirendir’. Ben öğretmenlere okul ziyaretlerinde yaptığım toplantılarda, ‘biz anne ve babayız, bekarsak kardeşiz’ empati yapalım. Kendimiz için istediğimizi veya kendimiz için istemediğimiz bir şeyi öğrencilerimiz için istemeli ve istememeliyiz. Kendi öz çocuklarımızın, kardeşlerimizin nerede olmasını arzu ediyorsak, hangi makam ve mevki de olmasını hayal ediyorsak, bize emanet edilen bu çocuklarımız için de istemeliyiz. Her şeyin başı eğitimdir. Bize emanet edilen bu çocuklara da ayın özeni göstermeliyiz. Yitip giden bir öğrenci bir defa İl Milli Eğitim Müdürü olarak benim derdimdir. Bütün öğretmen arkadaşlarımın derdidir diye düşünüyorum. Öyle olması lazım.

Diyarbakır’ın eğitim ve öğretimi ne aşamada bulunuyor. Açığa alınan öğretmenlerin yerine yeni öğretmenler atandı mı? Okullarda derslerin boş geçtiği yönünde duyumlar var? Genel anlamda eğitim sancılı başladı diyebilir miyiz?

“ÖĞRETMEN OKULU MEZUNLARINI TERCİH EDİYORUZ”

Şuanda ücret mukabilinde öğretmen okulu mezunları öncelikle bizim tercihimiz. Tabi bir sürü öğretmen adayımız var. Atanamamış öğretmen adayımız var. Her branştan öğretmen adayımız var. Önceliğimiz zaten benim ilçelere de gönderdiğim yazıda, öncelikle atanamamış sınıf öğretmeni, pedagojik formasyonu olan öğretmenleri tercih etmelerini istiyorum. Diyarbakır Büyükşehir olduğu için oldukça atanamayan öğretmenimiz var. İlimizdeki öğretmen açığı, şimdi öncelikle tabii ki ücretli öğretmenlerimiz de takviye ediyoruz.

Okullarda ciddi sıkıntı var mı? Eğitimde denildiği gibi aksamalar var mı?

Okulları geziyorum. Geçen bir okula gittim. Öğretmenler sınıflarına giriyorlar. Derslerini işliyorlar. Aksamalar olur mu? Olur. Bu çok olağanüstü bir durum yaşamaktan kaynaklanan bir şey değil. Yani her yıl eğitim-öğretim de ilk iki hafta görevlendirmeler yapılıyor, norm fazlası öğretmenlerin atamaları yapılıyor. Bundan kaynaklanan ara ara boşluklar olabilir. Bu öğretmen sirkülâsyonundan kaynaklanan bir olaydır. Ama benim alanda gördüğüm kadarıyla şuanda sorun yok. Tabi biz arkadaşlarla değerlendiriyoruz. Gördüğüm kadarıyla geçen yıla göre çok olağanüstü bir sıkıntı yaşamıyoruz. Türkiye’nin her yerinde bu öğretmen sirkülâsyonundan dolayı İl içi, İl dışı atamalar, eş durumundan dolayı mağdur olmasınlar diye Bakanlığımız onlara tercih hakkı veriyor. Bu da olması gereken bir durumdur. Bundan kaynaklanan ufak tefek aksamalar vardır. Ama biz bunları çok acil bir şekilde, sayın valimizin bilgisinde, hemen her gün ben ilçelerden bilgi alıyorum, bir sıkıntı var mı? diye.

ÖĞRETMENLERİMİZ VİCDANLIDIR

Benim öğretmenim ders girdiğinde öğrenciye ‘ne halin varsa gör’ demez. Bunu kabul etmiyorum. Ama biz sınıfın kapısının kapatılmasından sonra öğretmenimizin vicdanıyla öğrencilerle baş başa bırakıyoruz. Bizim bütün öğretmenlerimiz de vicdanlıdır. Derse girdiklerinde, dersini işlerler.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ terör örgütüne ait okullara el konuldu. Diyarbakır’da da 14 Okul Milli Eğitime devredildi. Devraldığınız bu okulları nasıl değerlendirdiniz?

Bu yıl FETÖ’den aldığımız okullar, yeni açılan binalarımız eğitimi biraz daha rahatlattı. İl Genelinde 14 Okul ve yurtlar FETÖ’den alındı. Devralınan okullarda mesela Nil Koleji’ni biz Millet İlkokulu yaptık. 40 derslikli okul. Orada şuan da bin 500 öğrenci kayıtlı öğrencimiz var. O bölgeyi rahatlattık. Mesela Leyla Hanım koleji vardı. Bizim de Şehmus-Sultan Tatlıcı Sağlık Meslek lisemizin binası yoktu. Hayırsever vatandaşımızın yaptırdığı bina yıkılmıştı. Bir başka okulun bünyesinde eğitim-öğretim gören okulu oraya taşıdık. Bunun dışında bir okulumuz İmam Hatip Lisesi, İmam hatip orta okulu yaptık. Bismil’de bir okulumuzu lise olarak açtık. Silvan’da İmam hatip’e ihtiyacımız vardı. 14 okulumuzdan 4’ünü İki lise, iki ortaokul olarak, diğerlerini Sağlık Meslek lisesi, ortaokul ve ilkokul olarak açtık. Bu arada inşaatı bitmiş okullarımız var. Diyarbakır’ın öğrenci yoğunluğundan okullarımızın sınıflarında öğrenci yoğunluğu olanlar var. Ama bunlarda yapılan yatırımlarla azaltmaya çalışıyoruz.”

(Sait BAYRAM’ın Özel Röportajı)

9273 Total Views 18 Views Today

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
    TemaFabrika
    • RSSRSS
    • FacebookFacebook
    • TwitterTwitter
    • RSS
    • Facebook
    • Twitter