Tekstil kentte sona doğru!
Yaklaşık 4 yıldan bu yana devam eden Diyarbakır Tekstil kent projesinde sona doğru gelindi. Müteşebbis heyetinin belirlendiği ve 120 firmanın yer alacağı Diyarbakır Tekstil Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulum süreci sürüyor. DTOS Müteşebbis Heyeti ile bir araya gelen İl Valisi Hüseyin Aksoy, süreç ile ilgili bir açıklama yaptı.
120 FİRMA BULUYOR
Diyarbakır Tekstil OSB’nin kuruluş aşamaları, gerekçeleri ve beklentilerini anlatan Vali Aksoy, Diyarbakır’da sanayinin ekonomi içindeki ağırlığının son yıllarda artmaya başladığına işaret ederek, “Fakat buna rağmen sanayi alanında sağlanan istihdam oranı, Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Bununla beraber son yıllarda emek yoğun bir sektör olarak dikkat çeken tekstil ve konfeksiyon sektöründe Diyarbakır ilinde faaliyet gösteren işletmelerin sayısında bir artış görülüyor. 2012 yılında yapılan saha araştırması sonuçlarına göre, Diyarbakır ilinde hazır giyim alanında faaliyet gösteren 120 firma bulunuyor ve bu alanda faaliyet gösteren firmaların yüzde 87’si de Diyarbakır’da Tekstilkent kurulması halinde buraya geçmek istediklerini belirtmişler” dedi.
2 BİN 636 KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR
Karacadağ Kalkınma Ajansı Desteği ile “Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim sektörü Küme Haritasının oluşturulması Projesi” kapsamında 2012 yılında yapılan saha araştırması sonuçlarına göre, Diyarbakır ilinde hazır giyim ve konfeksiyon alanında faaliyet gösteren 120 firma bulunduğuna işaret eden Vali Aksoy, “Bu firmalarda yüzde 65’i kadın olmak üzere toplam 2.636 kişi istihdam edildiği tespit edilmiş.
DİYARBAKIR’DA TEKSTİL KENT KURULMALI TALEBİ
Diyarbakır’da Tekstil ve konfeksiyon alanında faaliyet gösteren firmaların önemli bir kısmı, kayıt dışı çalışıyor ve altyapısı yetersiz yerlerde faaliyet gösteriyor. Proje kapsamında firmalarla yapılan ankette, firmaların yüzde 67’si karşılaştıkları en önemli sorun olarak yer sorununu dile getirmişler. Yapılan ankette, ayrıca firmaların yüzde 72’si üretim yerlerinin kendileri için yeterli olmadığını, yüzde 87’si de Diyarbakır’da Tekstilkent kurulması halinde buraya geçmek istediklerini belirtmişler. 19 Haziran 2012 tarihinde ‘Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın yürürlüğe girmesi ile teşvik sisteminde en avantajlı bölge olan 6. bölgede bulunan Diyarbakır’a olan ilgi yukarı yönlü bir seyir göstermiş. Yeni teşvik sistemiyle beraber, tekstil ve konfeksiyon sektöründe İstanbul ve Bursa gibi illerde faaliyet gösteren firmalar, Diyarbakır’da bu sektörde yatırım yapmak istediklerini beyan ediyor. Aralarında önemli ihracatçı firmaların bulunduğu birçok firma Diyarbakır’a gelerek yatırım yapmak isteklerini ifade etmişler. Diyarbakır ili için oluşmuş bu önemli fırsat ortamının önündeki en büyük engel “yer sorunu” olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
7 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Sanayi sektöründe yeni iş ve istihdam olanaklarının oluşturulamaması ve Diyarbakır ilinin sahip olduğu genç nüfusun işgücüne katılımı ve istihdamının yeterli düzeyde sağlanamaması bir takım ekonomik ve sosyal sorunları da beraberinde getirdiğine işaret ederek, şöyle dedi: “Tekstil ve hazır giyim sektörleri “emek yoğun sektörler” olduğu için bölgenin nüfus yapısı ile tamamen örtüşüyor; genç ve kadın nüfus potansiyelinin getirdiği avantajların açığa çıkarılması ve iş gücüne katılımın sağlanarak değerlendirilmesi açısından önem arz ediyor. Bu kapsamda kurulacak OSB’nin 7.500 civarında bir istihdam sağlaması öngörülüyor”
140 HEKTAR ALAN ÜZERİNE KURULACAK
‘En uygun yer olarak Dökmetaş Mahallesi mevkiinde yer temin edildi. 140 Hektar alan üzerinde kurulacak Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (DTİOSB) yer seçimi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 04.12.2015 tarihinde onaylandı. Tekstil ve Konfeksiyon yatırımları için yer sorununun çözümü ve Diyarbakır’da bir Tekstilkent oluşturularak sektörde kümelenmenin sağlanması amacıyla, Diyarbakır Valiliğinin koordinasyonunda yapılan çalışmalar sonucu; ulaşılabilirlik açısından konumu, büyüklüğü, kent merkezine yakınlığı, arazi eğimi imar ve mülkiyet durumu gibi kriterlere göre en uygun yer olarak Dökmetaş Mahallesi mevkiinde yer temin edildi” diye konuştu.
TÜZEL KİŞİLİK KAZANDIRILDI
Vali Aksoy, Yer seçiminin uygun görülmesi üzerine Tekstil İhtisas OSB kuruluşunda yer alacak Kurum ve Kuruluşlardan müteşekkil Müteşebbis heyet oluşturulduğuna değinerek, “Diyarbakır Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Diyarbakır Ticaret Borsası ve Güneydoğu Tekstil ve İşadamları Derneğinin katılımı ile Kuruluş Protokolü imzalanarak Bakanlığa iletildi. Bakanlık tarafından Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Kuruluş Protokolü 11/05/2016 tarihinde onaylanarak 316 sicil numarası ile tüzel kişilik kazandı.
15 KİŞİLİK MÜTEŞEBBİS HEYETİ
Diyarbakır Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından 6, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden 2, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasından 4, Diyarbakır Ticaret Borsasından 2 ve Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneğinden (GÜNTİAD) 1 temsilciden oluşan Müteşebbis Heyet tarafından, Tekstil İhtisas OSB’nin yatırım programına alınması, imar ve parselasyon çalışmalarının yapılması ve akabinde altyapı çalışmalarının yapılarak bir an evvel hizmete girmesi için tüm paydaşlar ile çalışmalar sürdürülüyor” dedi. (Sait BAYRAM’ın haberi)
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR