İşKur’da bütçe yetersizliği!
İş Kur tarafından işyerlerini işbaşı eğitim programı kapsamında sağlanan eleman desteğine başvuru sayısı beklenenden fazla olunca 30 Milyon TL’lik bütçe yetersiz kaldı. Yeni başvurular beklemeye alınırken, ödenek başvurusunda bulunuldu. Diyarbakır’daki STK temsilcileri ise zorlu olan bu süreçte yaşanan bu sıkıntının biran önce aşılması gerektiğini dile getirdiler. 2016 yılı sonuna kadar yeni bir bütçenin sağlanması ve sorunun aşılması için İl İstihdam Kurulu üyeleri de girişimlere başlıyor.
Diyarbakır İş Kur il Müdürlüğü son yılların en yoğun günlerini yaşıyor. Geçen yıl işyerlerine işbaşı eğitim programı kapsamında binlerce eleman desteğinde bulunan İş Kur, 2016 yılında beklentilerin çok daha üzerinde başvuruyla karşılaştı. Geçen yıla oranla eleman destek sayısının artırılması kararıyla yeni yılda 2500’e ulaşan sayıya ulaşmasıyla programa ayrılan bütçe tükendi. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yüzlerce başvurunun daha yapıldığı Çalışma ve İş-Kur Diyarbakır İl Müdürlüğü, ödenek çıkıncaya kadar yeni başvuruları beklemeye aldı.
ÖDENEK SIKINTISI BULUNUYOR
Geçen yıl ödenek sıkıntısı yaşamadıklarını dile getiren Çalışma ve İş Kur Diyarbakır İl Müdürlüğü yetkilileri, 2016 yılında çok sayıda başvuru olunca bütçenin aşıldığını ifade etti. Yetkililer, “Gençlerin istihdama kazandırılmasını sağlayan İş başı eğitim programına çevre illerin çok üstünde bir başvuruyla karşılaştık. 2500’ün üzerinde eleman desteği kapsamında yine 30 milyon TL’nin üzerinde destekte bulunduk. 2016 başında programa ayrılan bütçemiz yetersiz kalınca yeni ödenek başvurusunda bulunduk. Diyarbakır’da ödenek sıkıntısı nedeniyle bekliyoruz” dediler.
PROGRAMIN DEVAM ETMESİ ÖNEMLİ
Diyarbakır İl İstihdam Kurulu üyesi kurumlardan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (DESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu ve Diyarbakır Organize Sanayisi İş Adamları (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Özkılıç, işbaşı eğitim programının devam etmesinin önemini gazetemize anlattı.
SAYAR: “PROGRAMIN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ”
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, hem işe katılım hem istihdam olanağını arttıran işbaşı eğitim programlarının devam etmesinin önemine dikkat çekerek şöyle dedi: “İşsizliğin azaltılmasına dönük uygulanan ‘İşbaşı Eğitim Programı’ ile istihdam edilen çalışanlar iş ve üretim süreçlerini bizzat uygulama yaparak öğrenmektedirler. Bu işletmelere de sürekli istihdam etmek istedikleri elemanın bilgi ve becerisini işbaşında görme fırsatı vermekte ve firmanın uzun vadeli planları için en uygun elemanları seçmesine olanak sağlamaktadır. Program kapsamında işverenlerin herhangi bir maddi yükümlülüğünün olmaması işverenlere maliyet avantajı sağlamaktadır. Dolayısıyla hem işe katılım ve istihdam olanağını artıran hem de işverenlere avantaj sağlayan İşbaşı Eğitim Programı’nın devam etmesini istiyoruz. Bölgemizdeki işsizlik oranının yüksek olması, işe katılım oranının düşük olması ve son bir yıldır bölgedeki olaylardan etkilenen işverenlere sağlamış olduğu avantajların devam etmesi açısından bu programın devamı etmesi gerekmektedir”
EBEDİNOĞLU: “30 MİLYON’UN YETMEYECEĞİNİ BELİRTMİŞTİM”
Diyarbakır İl İstihdam Kurulu’nda bulunan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (DESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu, 30 Milyon TL’lik bütçenin yetmeyeceğini daha önceki toplantılarda ifade ettiklerini belirterek, “Son bir iki yıldır hem bölgede yaşanan olaylar hem ekonomik sıkıntılar ciddi bir istihdam sorunu yarattı. Diyarbakır’da birçok firma kapandı, Sur içinde binlerce insan işsiz kaldı. Bununla ilgili işbaşı desteklemesi çıkmasıyla gerçekten bir umut da çıkmıştı. İşverene, firmaları ve işçiye de. Bu konuda bir istihdam yaratıldı ve birçok genç kardeşimiz işe alındı. DESOB olarak bizde İl istihdam kurulu üyesiyiz. Orada da bu konuyu dile getirdim ve bu 30 milyonun yetmediğini, yetmeyeceğini ve buna ek bir bütçe ayrılması gerektiğini ifade ettim. Mutlak suretle buna bütçe ayrılması ve desteklenmesi gerekiyor. İstihdam adına işsizlik adına hem işsizlerimiz adına hem de firmaların kendilerini toparlamaları adına bu destek oldukça önemliydi. Bu destek her iki tarafa da ciddi bir değer katıyordu. Bu desteğin daha güçlü bir şekilde bölgeye verilmesi gerekiyor. Bu destek sayesinde firma kendini ayakta tutarken, istihdam edilen genç de aynı zamanda bir meslek öğreniyor ve meslek sahibi oluyor. Kalifiye eleman sıkıntısının da giderilmesini sağlıyor. Bu konuyla ilgili il istihdam kurulunda görüşeceğiz, Vali bey ile görüşeceği ve desteğini isteyeceğiz. İnşallah bu girişim ile birlikte bu sıkıntıyı aşmaya çalışacağız” diye konuştu.
ÖZKILIÇ: “ACİLEN YENİ BÜTÇE SAĞLANMALI”
Diyarbakır Organize Sanayici İş Adamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Özkılıç da, acilen yeni bir bütçenin sağlanması gerektiğini belirterek şöyle dedi: “Bütçenin yetmeyeceği açıktı hatta bu konuyla ilgili çeşitli tartışmalarda yapılmıştı. Netice itibarıyla özellikle son zamanlarda bölgemizde ve Diyarbakır’da meydana gelen olaylar ve akabinde en çok etki altında kalan ekonomimizin sıkıntıya girmesi işçi ve işverenlerimizin sıkıntıya girmesi hepimizi üzmüştü. Bu konuyla ilgili hükümet tarafından kısa vadede destek amaçlı çeşitli projeler hayata geçirildi. Bunlardan bir tanesi de işbaşı eğitim programıydı. İşverenin ayakta kalması ve işsizliğin azaltılmasına dönük bu program uygulandı. Çalışanlar, iş ve üretim süreçlerini bizzat uygulama yaparak öğrenme şansına da sahip oldular. İşverenlerin de işçisini yerinde gördüğü gibi herhangi bir maddi yükümlülüğünün olmaması kendisine maliyet avantajı sağlamaktaydı. Bu hem işveren hem de işçiye avantajlar sunuyordu. Ancak birçok girişimcimizin, işyerini geliştirmek isteyen firmaların maliyetsiz bir şekilde ihtiyaç duyduğu personel noktasında girişimlerinin askıya alındığını öğrendik, bunun sebebinin de işbaşı eğitim programı kapsamında 2016 yılı için ayrılan ödeneğin bitmiş olmasıdır. İşveren için, ayakta kalması için hayati öneme sahip, işçi için istihdam için de aynı şekilde olan bu programın bir an önce ne gerekliyse yerine getirilmelidir. Ödenekse ödenek temin edilmeli ve acilen yeni bir bütçe sağlanması gerekiyor”
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR